Дребни SEO съвети за начинаещи

1. Първи и основен съвет за качествената вътрешна оптимизация - уникално, интересно и полезно съдържание на текстовете на сайтовете ви. Ако това условие бъде спазено, посещенията на страниците ви ще нарастват неимоверно.

2. Домейни на кирилица - противно на мненията на някои от СЕО майсторите, домейните на кирилица се котират доста добре от Гугъл. Все пак зависи и от нишата, към която сте ориентирали сайта си, за някои не е подходящо, но за по-голямата част ще ви бъде от полза.

3. Във връзка с точка 2. може да се добави аналогично и за урл адресите. Използвайте подходящ СЕФ за да направите вашите адреси във вида www.сайтътми.com/категория1 да кажем.

4.  Внимавайте за прекаленото насищане с ключови думи на сайта ви - Гугъл банва за прекалено СЕО и трябва да се намери подходящата граница, което разбира се става с доста опити и с времето.

5. Трябва да внимавате също така и с прекаленото налинкване във футера на сайта ви - преди тази тактика може и да водеше до успехи, но наскоро Гугъл започна да санкционира многото линкове там.

6. Изградете добър вътрешен линк билдинг - хиперлинкове към други ваши страници на сайта. Това e едно от най-важните и ценени правила във вътрешната оптимизация.

7. "Изследвайте" конкуретните сайтове в нишата, към която е ориентиран вашия. Вижте те как са структурали страниците си, какви стоки или услуги предлагат, открийте техните силни или слаби страни и опитайте да се възползвате от тях за вашия сайт. 

8. Ако имате възможност, използвайте по-стар домейн, когато правите вашия сайт. Търсачките индексират по-успешно по-старите и "отлежали" домейни, особено ако имат висок тръст и PR (Page Rank).  

9.  Внимавайте с насищането на ключови думи на страниците ви. Пренасищането с такива води до сериозни наказания и бан от търсещите машини. Стремете се процентът на ключови думи в една статия да е между 3 и 10 някъде, не повече.

За момента е това от мен по въпроса за вътрешното СЕО на сайта, ще добавям в последствие нови съвети, дано да са полезни за повече хора. За външното оптимизиране и линк билдинга, вижте тук http://plamennaidenov.blogspot.com/2011/02/blog-post_20.html